Se vam je je kdaj zgodilo, da so vaši kolegi nehote širili informacije osebne narave o dijakih, potem ko so ocenjevali pisne izdelke?
širjenje zaupnih podatkov pridobljenih pri vrednotenju pisnih sestavkov
Anzahl Antworten: 16Odg: širjenje zaupnih podatkov pridobljenih pri vrednotenju pisnih sestavkov
Tovrstno širjenje se žal prepogosto pojavlja. Posredovanje, izmenjava, širjenje podatkov povezanih z uspehom, točkami točno določenih učencev predvsem z namenom primerjanja in diskreditacije.
Nekateri učitelji na naši šoli in na šoli, (šoli sta v sosednjih občinah), ki jo obiskuje moja hči, se poznajo. Zgodilo se je že, da so bili seznanjeni s točkami na šolskem, regijskem ali državnem tekmovanju, še predno so bili le te javno objavljene. Ponekod imajo dostop do teh informacij le učenci in mentorji, žal pa so zbornice pravo vrelišče uhajanja zaupnih podatkov. Ne vem, kako to preprečiti, čeprav bi morali varovati osebno integriteto tako učencev kot učiteljev.
Odg: širjenje zaupnih podatkov pridobljenih pri vrednotenju pisnih sestavkov
Se strinjam, da se primeri tako po "teži" kot vsebini razlikujejo. Vendar so motivi in nameni učiteljev, ki širijo bolj ali manj zaupne informacije nestrokovni in neetični. Pred časom smo imeli na šoli predavanje o Profesionalni etiki učiteljev in se "dotaknili" tudi te teme. Večina je še vedno prepričana, da bi morali biti seznanjeni z vso "zgodovino" neke družine,...
Obrekovanje in širjenje zaupnih podatkov naredita neizmerno škodo. Odgovornosti pa ne nosi nihče.
Žal menda učijo že mlade učitelje in vzgojitelje o pridobivanju takih podatkov. Nedolgo nazaj mi je "moja" praktikantka povedala, da jim je določena profesorica na fakulteti naročila, da morajo pridobiti podatke o otroku iz različnih virov, zato naj kar povprašajo stare starše pa tudi sosede!!!!!
Moje mnenje je zelo deljeno. Res me na konferencah zelo moti, ko se "obdeluje" določenega učenca pred vsemi zbranimi učitelji, nato pa se seveda najde še učiteljica, ki pove, da saj so bili tudi njegovi starši taki, pa dedek je tudi nasilen in hodi po gostilnah. To po mojem ne sodi v zbornico, še manj pa na konferenco. In to bi bilo potrebno prekiniti!
Včasih pa pogovor o učencu reši marsikatero težavo, mogoče celo učenca. To sem že doživela in vem, da smo naredili prav.
Zdaj pa je potrebno določiti neko zdravo mejo med obrekovanjem in iskanjem ali širjenjem koristnih informacij. Meje pa je vedno težko določat.
Enostavno ne morem ostati tiho. Niste natančni pri zaupnih informacijah. Kaj mislite s tem? Torej kot učiteljica ne smem izvedeti, kako je moj učenec bil ocenjen? A so sedaj že ocene zaupni podatki? Kaj pa moje življenje in moja družina? Je tudi to zaupno? Ko moram paziti, kaj sem kdaj v šali rekla na kakšnem druženju in se potem zaradi tega zagovarjala pri nadrejenih? Ko sem bila opozorjena, da sem doma na druženju krajanov spila kozarec vina, češ da moram biti vzgled drugim? Ko mi je otrok povedal, da so mu starši rekli, da ga ne smem kregati, saj je moj otrok tudi poreden? Vse to pa je torej čisto OK? Pa dajte no nehajte s takšnimi temami. Nič čudnega, da smo tako zaničevani, saj si še sami sebi pljuvamo v skledo. Le kako naj nas ljudje sprejmejo? Nemogoče!
Pa lep pozdrav! Saj ne vem, če naj skrijem ime, saj sem izdala, da občasno spijem kozarec vina.
Mogoče bi bilo dobro, da si
nekateri kaj preberete na tej povezavi:
https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/brosure/Brosura_ucitelji_koncna_CMYK.pdf.
Hvala.
Lep pozdrav!
Problem je širši. Ne gre le za "nehoteno" širjenje informacij osebne narave o (dijakih, učencih), potem ko so učitelji ocenjevali pisne izdelke. Vse prepogosto se, po mojem mnenju, dogaja, da so informacije (tudi take, ki so brez vsakega dvoma osebne narave), ki jih učitelji lahko pridobijo na različne načine, podlaga za povsem nestrokovne diskurze. Tovrstnih "debat" je v šolskih zbornicah zelo veliko.
Otrok, ki mu daš pisati spis "Kako sem preživel počitnice", vam bo v spisu natrosil toliko osebnih podatkov, da bi ga moral praviloma označiti s "STROGO ZAUPNO". Podobne naloge, ki se tičejo življenja v družini, spadajo v isto kategorijo. Včasih se sprašuješ, če učitelju nebi kar direktno napisal "Zaradi varovanja osebnih podatkov, otroku ne dovoljujem opravljanja te naloge".
Žal se bojim, da se učitelji večinoma ne zavedajo, po kako zelo občutljivem terenu se s takšnimi nalogami gibljejo. Včasih imaš dejansko občutek, da so te naloge namenjene firbcanju, kako poteka življenje v družinah otrok, ne pa dejanskemu preverjanju ali utrjevanju nekega znanja ali spretnosti.
V nekih 'drugih časih', se je morda še celo spodbujao tovrstno 'informiranje'. Danes pa to nebi smelo biti več na dnevnem redu.
Zlasti 'na vasi', kjer vsak vsakogar pozna, se seveda prenaša te informacije tudi v zbornico "A veš, Novakovi so pa letos bili na Sejšelih", zraven pa mogoče še hihitajoče doda "pa so bili tako škrti, da si niti enega izleta tam niso privoščili".
Dejansko bi lahko govorili o grobem posegu v zasebnost.
Istočasno pa imaš na tehtnici primere "gojenja zelenjave v kleti", pa vse do alkoholizma, nasilja in drugih kategorij informacij, ki so ravno tako občutljive osebne narave, ki kličejo po ukrepanju. Informacije, mimo katerih ne moreš, da nebi trenil z očesom.
Koliko točk je nek učenec dosegel na regijskem tekmovanju, je v primerjavi s tovrstnimi informacijami prava bagatela. Sploh, če se je učenec dobro odrezal, javno izobešanje števila doseženih točk učencu ne bo škodovalo. "Tračanje" o dogajanju v krogu otrokove družine, pa lahko naredi neznansko škodo.
Se strinjam, da je lahko tanka meja med koristnimi in škodljivimi informacijami o dijaku, posebno, ker si jih mnogokrat različno tudi razložimo in se nehote obremenimo s tujim mnenjem o nekom oz. o dijaku.
Širjenje zaupnih podatkov o dijakih je zelo nestrokovno. Vsak profesor se mora zavedati, da ob pričetku svoje kariere pri sebi razčisti, kako pomembna je " etika" v našem poklicu. Šele takrat se nam bo dijak zaupal in poiskal pomoč. Seveda se tudi mi kdaj na konferenci pogovarjamo o dijaku, njegovem osebnem problemu v času izobraževanja, ampak vedno ostanejo podatki med nami v zbornici. Sicer je bil že primer da so določene informacije krožile po šoli, samo je ravnateljica to takoj preprečila. Resnično pa je težko ugotoviti kdo dotični širi določene zaupne podatke o dijaku. Včasih moram kot razrednik, tudi sam reševati problem dijaka in ga vedno rešim z našo uspešno svetovalno službo. Bil pa je tudi problem , da je pomagala in svetovala ravnateljica. Samo vsi podatki so ostali samo med nami. Ko sem pred dijakom reševal njegov problem sem začutil, da mi resnično zaupa in bil zelo vesel in ponosen, da se je problem rešil. Zavedati se moramo, da vse probleme ne rešujemo pred dijaki v razredu, ampak v kabinetu, pa tudi pred ostalimi kolegi ne. Tudi pri nas v kolektivu se najde kakšen, kateri se ne kontrolira in trosi podatke drugje. Na splošno pa imamo to pri nas uspešno urejeno.
Zadeva: širjenje zaupnih podatkov pridobljenih pri vrednotenju pisnih sestavkov
Lp, Jure