Lažni FB profil

Lažni FB profil

by Andrej Jelen -
Number of replies: 18

Naši čistilki so (bivši) učenci ustvarili FB profil https://www.facebook.com/people/Olga-Mesi%C4%8Dek/100009502897977 . Poskusil sem prijaviti prek običajne FB prijave, pa mi odgovorijo, da je v skladu z njihovimi pravili. 

Vem, da imajo določene inštitucije večjo težo pri prijavi.. Kam naj se obrnem?

In reply to Andrej Jelen

Odg: Lažni FB profil

by Dejan Petje -

Kaj pa če več uporabnikov z različnih fb accountov da prijavo?

In reply to Andrej Jelen

by Andrej Šušmelj -

Enkrat sem reševal podobno situacijo. Naj vsi zaposleni prijavijo ta profil kot lažen facebooku. Tukaj institucije nimajo kaj dosti teže, facebook redno čisti nadležne vsebine, neobstoječe uporabnike, karkoli.... na osnovi prijav uporabnikov.
A.

In reply to Andrej Jelen

by Polona Zupan -

Pozdravljeni!

Poskusite lahko na http://safe.si/spletno-oko, kjer najdete še veliko koritnih informacij.

Tukaj v zvezi s FB: https://www.facebook.com/help/contact/295309487309948

In še tole: http://safe.si/center-za-varnejsi-internet/sredisce-za-pomoc/ukradli-so-mi-identiteto-na-spletu

Lp,

Polona Z.

In reply to Andrej Jelen

by Sašo Volčjak -

Vsekakor bi osebno tovrstno zadevo prijavil policiji, saj je takih primerov mnogo preveč in je zato potrebno ustrezno ukrepati kadar lahko. Po mojem mnenju gre za kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov in verjetno tudi razžalitve:

143. člen KZ (4) Kdor prevzame identiteto druge osebe in pod njenim imenom izkorišča njene pravice, si na njen račun pridobiva premoženjsko korist ali prizadene njeno osebno dostojanstvo, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let.

Običajna FB prijava lahko deluje le v primeru, ko je takih prijav več, kar je logično. Zato je eden od načinov da čim več ljudi reporta profil, vprašanje pa je kolikšno število jih mora biti, da FB odreagira. Poleg tega je tukaj tudi vprašanje časa, zakaj bi žrtev morala trpeti in čakati, da se FB spomni, ali bo račun odstranil ali ne?

Drugi način je, da se poišče alternativno pot, ki je ločena od avtomatizacije in preko katere se stopi v direkten kontakt z njihovim supportom. Preko obrazca na tej strani https://www.facebook.com/help/contact/295309487309948 , se lahko poda prijavo skupaj z osebno izkaznico, za katero je večja verjetnost, da jo bodo prioritetno obravnavali. Pri tem je treba biti previden, da se na osebni izaznici zakrijejo podatki, ki za FB niso relevantni! https://www.facebook.com/help/159096464162185

In reply to Sašo Volčjak

by Sašo Volčjak -

Sem tudi sam podal prijavo zoper profil pa so odgovorili, da ni v nasprotju z njihovimi pravili. Najboljše je da podate prijavo na policijo, da ustrezno ukrepajo zoper tiste, ki so ustvarili lažen profil in zato, da se zadeva čim prej zaustavi poizkusite še s prijavo preko obrazca kjer zraven prilepite osebni dokument žrtve. 

In reply to Sašo Volčjak

by Maja Vreča -

Preverila sem kako je z našim dogovorom (INSAFE - FB), da vzamejo bolj resno prijave lažnih profilov, ki pridejo preko enega izmed članic evropskega združenja INSAFE (v Sloveniji je to projekt SAFE-SI ).

Kolegica, ki se s tem ukvarja, mi je odgovorila, da je to v večini primerov uspešno, če gre za otroke in mladostnike. Ko pa gre za profile odraslih oseb, dobimo odgovor, da to ni "naš problem".

In reply to Andrej Jelen

by Andrej Šušmelj -

Pa dobro, če vam pravim, da sem uspešno rešil podoben primer tako, da nas je cel kup na facebooku prijavilo profil kot lažen!
Tu pa skačete s SI-CERT, s policijo, ja najbolje še kar Interpol poklicat!
Od zgornjega lahko razberem, da sva (samo?) dva prijavila profil in dobila nazaj informacijo, da profil ne krši Standardov skupnosti na facebooku (ker ne vsebuje ne oglasov, ne golote ipd.). Nakar sem jim napisal nazaj, za kaj se gre in prijavil profil še enkrat. Če nas bo to naredilo dovolj, bo garant umaknjen.
Skratka treba je poskrbeti, da bo MNOŽICA uporabnikov facebooka profil označila kot lažen in na ustrezen način. Ni treba dodajati v "prijateljstvo", samo klik desno Prijava
in da "pretending to be someone else".
Policija ukrepa, ko dobi dovolj podatkov, facebook pa bo ukrepal, ko bo dobil dovolj prijav, tako pač je. Za storilca bi morali dobiti od Facebooka IP in točen čas prve prijave, da bi s prijavo na policijo zahtevali identiteto od našega ponudnika interneta, kar pa mi je za takšne šolske neumnosti mularije malo prehuda procedura.
Mejte se fajn,
Andrej

In reply to Andrej Šušmelj

by Sašo Volčjak -
Neumnosti gor ali dol, bo gospa sama povedala koliko jo je doticna zadeva prizadela. Seveda je z veckratno prijavo profila mogoce doseci odstranitev, samo je tukaj vprasanje casa. Po mojem mnenju je prijava na policijo prava stvar, zato da stecejo prvi postopki in se najde odgovornega. Nato se lahko se vedno odlocijo da se ga odslovi le z opozorilom. Osnovni namen seveda ne sme biti zgolj kaznovanje temvec vzgojno opozorilo, da se to ne pocne. V tujini so se namrec ze zgodili primeri javnega "bullyinga", ki so se za zrtev tragicno koncali. Zato je potrebno postaviti jasne meje, sploh pa mladim in ukrepati preventivno. Zal pa v tem primeru brez policije ne gre, ker FB brez posredovanja uradnih oseb ne bo posredoval podatkov na podlagi katerih se odgovorne lahko izsledi. 

Dodatna opcija je tudi, da se laznemu profilu poslje opozorilno sporocilo kjer se ga opozori, da v kolikor profil ne bo nemudoma izbrisan bo podana prijava na policijo. To bi tudi znalo pohitriti celotno zadevo.

In reply to Sašo Volčjak

by Andrej Šušmelj -

Sašo, ne strinjam se, da je to prepuščeno žrtvi, da sama nekaj ocenjuje, koliko jo je prizadelo, moj point je bil, da je treba ukrepati tako, da se profil čim prej odstrani. Ne, po mojih izkušnjah odstranitev ni toliko vprašanje časa, bolj vprašanje števila prijav lažnega profila! Prijava na policijo: ja kaj pa bo naša policija ukrenila proti facebooku, česar sami ne moremo, no tu bo pa res vprašanje časa! Dalje, to ni noben "bullying", ampak delanje norca za hrbtom, ne mešat kategorij, ker tega niti policija ali sodišča ne počnejo!
Iz naštetega vidim 2 poti:
a) Čimprejšnja odstranitev (my way): vsem, ki jih poznate na facebooku, pošljite link lažnega profila, naj ga prijavijo kot lažnega.
b) Izsleditev storilca (Sašo's way): prijava na policijo in ko čez lep čas še vedno ne bo nič, niti izsleditve...želim vse najboljše, no...
Opomba: opozorilo lažnemu profilu je bolj a) kot b) - če uspe in ga zbriše dol, pozabite, da se bo storilca kdaj izsledilo....
No kaj zdaj?

In reply to Andrej Šušmelj

by Sašo Volčjak -

Seveda, tudi jaz sem zato da se nemudoma ukrepa. Sem zato podal prijavo, bom sharal tudi naprej. Je pa potrebno vseeno poskrbeti, da se odgovornega izsledi in mu dopove, da se to ne dela. To da policija nic ne more zame ni sprejemljivo. Zahtevati moramo, da se stvari premaknejo, ker sredstva obstajajo, samo nauciti se jih bo treba uporabljati in zahtevati! Ce ima Facebook sedez v ne vem kateri drzavi in daje vtis, kot da nic ne moremo, se ne pomeni, da je imun. Stvari se tudi tukaj pocasi premikajo, vendar je od vsakega posameznika (ce hocete drzavljana) pomembno da k temu prispevamo. Ko se sprejemajo odlocitve na visokih polozajih se gledajo statistike in porocila. Ce prijav ne bo, potem ne bo statistike in tudi resitev ne bo.

Kar se pa bullyinga tice, to vsekakor je cyber bullying, lahko bi se reklo tudi trolling, vendar z vidika zrtve je to zame se vedno bullying, le da se ne izvaja fizicno temvec online in se morda zato zdi manj realno, ceprav ne bi smelo biti.

In reply to Sašo Volčjak

by Andrej Šušmelj -

Ja ja ja, ampak a) čimprej posredovati facebooku čim več prijav oz. malo ustrahovati storilca, naj umakne ali pa b) prijaviti policiji  - se tolče eno z drugim!
Že od začetka pravim, da facebook sploh ni ravnodušen do takih pojavov, ampak ima pač svojo logiko delovanja. Z 1,7 milijarde uporabnikov (vključene vse verske, politične in lokalne baldorije težav, s katerimi se mora ukvarjati, vse do mulcev, ki se zezajo iz uboge čistilke neke OŠ) svetujem kot najbolj učinkovito pot njegove logike odprave problema, kot pa policijo 2-milijonske države. Žal, tako je.

In reply to Andrej Jelen

by Darko Župan -

Kolegica je imela težavo z lažnimi profili na FB in tudi žaljivkami. Naredili smo prijavo na policijo. Policaj posebej specializiran za taka dejanja si je vzel 4 ure časa z pogovora  z nami samo brez uspeha na koncu je govoril celo  z tožilcem . Enostavno so postopki predolgi prezapleteni. Predno podatki pridejo nazaj v SLO ISPji ne hranijo toliko časa IP naslovov o uporabniku še slabše je če ima uporabnik dinamični naslov .

Iz  strani prava je pa potem spet dokazovanje in taki postopki pri nas trajajo. Če po nekem naključju sam uspeš dobiti podatke o uporabniku si potem že ti v prekršku.

Za take postopke se lahko zahvalimo gospe Musarjevi. V pripravi naj bi bil novi zakon, ki naj bi te postopke baje poenostavil.

In reply to Andrej Jelen

by Andrej Jelen -

Hvala za tako obširne nasvete. Seveda je to najbolj elegantno storiti prek FB-ove prijave, kjer je mogoče priložiti tudi fotokopijo osebno izkaznice, in se zadevo reši takoj.

A težava je v tem, da me je ravnatelj prosil, da se osebi, ki ji je bila ukradena identiteta, lažnega profila ne pokaže. Tu moram dodati, da tudi sam ocenjujem argumentirano prošnjo kot utemeljeno, in o tem tu ne bi želel razpravljati.

Tako odpade tudi prijava policiji, pa tudi angažiranje k skupinskim prijavam. Ob enem pa ti dve rešitvi nista vzgojni. Po prvi sledi kazen brez možnosti poprave škode, druga pa je zgolj izogibanje.

Očitno se bom znova šel malo detektiva in zasliševalca. Ne dvomim, da ne bi uspelo.

Sporočim epilog.

In reply to Andrej Jelen

by Mateja Brglez -

Poskusite lahko na http://safe.si/spletno-oko, kjer najdete še veliko koristnih informacij.

In reply to Andrej Jelen

by Matjaž Ule -

Kot jaz vem se prijavi na Facebook kot lažni profil in oni rešujejo problem, mislim pa da se obvesti tudi informacijsko pooblaščenko. Lahko pa dobite informacije na spletni strani  https://www.varninainternetu.si/.