uporaba mobilnih telefonov

uporaba mobilnih telefonov

par natasa rupnik,
Nombre de réponses : 17

Na naši šoli je uporaba telefonov prepovedana, učenci jih morajo imeti izklopljene.

En réponse à natasa rupnik

Odg: uporaba mobilnih telefonov

par Saša Božović,

Tudi pri nas je uporaba mobilnih telefonom prepovedana. Dogovorili smo se, da učencu, ki uporablja telefon le tega odvzamemo. Vendar se vsi učitelji tega ne držijo, se naredijo, da niso opazili in gre reč mimo vsega.

A ima kdo kakšen dober predlog, kako rešiti to težavo.

Hvala

En réponse à Saša Božović

par Janko Harej,

Zdravo,

namen osnovne šole je vzgoja in izobraževanje. A lahko vzgajamo tako, da zanikamo osnovno dejstvo, da telefoni so?

Rešitev problema uporabe telefonov torej ni v prepovedi ampak v vzgoji za pametno in varno rabo teh naprav. To pa lahko naredimo le tako, da pričnemo telefone uporabljati pri pouku. Izhodišča so spisana in na voljo na https://listovnik.sio.si/user/jankoh-tsc-si/izhodisca-mobilni-telefoni-v-solstvu. V projektu SIO 2020 pa nastaja še MOOC za uporabo teh naprav. Se oglasim, ko bo pripravljen.

lp 

En réponse à Janko Harej

par Tatjana Gulič,

Hvala za priložene dokumente.

Sicer pa mislim, da so učitelji tisti, ki se BOJIJO novih tehnologij, ker jih ne poznajo, sploh pa ne poznajo pametne uporabe le teh. Zelo se veselim MOOC-a v zvezi s tem.

Imam še en predlog, če se da kaj narediti v zvezi s tem: študentje na fakultetah bi morali imeti predmet, ki bi jih poučil o uporabi mobilnih naprav, računalnikov in i-tabel. Ne pa da pridejo mladi učitelji s povsem zastarelimi tehnikami poučevanja v šolski prostor. No, morda ne čisto vsi in iz vseh fakultet, ampak moj splošen vpis je tak, žal.

Lep pozdrav vsem, Tatjana

En réponse à Janko Harej

par Damijan Košir,

Zdravo Janko HAREJ.

Moram priznati, da me malce vznemirja takšno razmišljanje, ne vem ali ste učitelj ali ne?

Potem, a lahko zanikamo, da obstajajo motorji, avtomobili, letala, itd, kaj to pomeni, da moramo učence že v OŠ naučiti uporablajti vsa ta sredstva in naprave. Zakaj jim potem prepovedujemo, oziroma jim celo zakon prepoveduje do določene starosti, uporabo zgoraj naštetih sredatev?

Odgovor je seveda, ker smatramo, da v tej starosti še niso dovolj zreli za varno uporabo le teh stvari in naprav. Menim, da je enako s pametnimi telefoni. Učenci morajo enostavno dozoreti za varno samostojno rabo pametnih telefonov. Mislim, da se morajo v OŠ še prej naučiti osnovnih stvari med katere pa sigurno ne spada uporaba pametnega telefona. Jih je pa seveda nujno potrebno podučiti o nevarnostih pri rokovanju s telefoni, vendar to lahko storimo tudi brez fizične uporabe telefonov.

Podobni primeri iz prakse:

- poučevanje računalništva brez računalnika, katerega seminar sem prisostvoval in je zelo uporaben v šoli,

- učenje prometnih predpisov, brez uporabe prevoznih sredstev,

- spolna vzgoja brez ... :-)

Tudi na naši šoli je učencem uporaba mobilnih telefonov prepovedana, pa še zmeraj se pojavi kakšen problem z uporabo le teh. Kaj bi šele bilo, če bi bila uporaba dovoljena? Rajši si tega sploh ne predstavljam.

LP

En réponse à Damijan Košir

par Janko Harej,

Zdravo,

razlika med vsemi navedenimi primeri, ki ste jih podali in uporabo mobilnih telefonov, je v tem, da mobilne telefone naši učenci v veliki meri že uporabljajo. Učenci torej v realnem življenju ne vozijo avtomobilov ... 

Super, če bomo učence poučevali o delovanju in pametni uporabi mobilnih telefonov tudi brez teh. Vsaj zaenkrat pa se, vsaj sistematično, to ne dogaja. Strokovnjaki so, kolikor sem doslej prebral, mejo za rabo postavili na 12 let. 

Pa nisem pristaš stalne uporabe mobilnih telefonov. Moji otroci bi vam znali celo povedati, da sem zelo ... Vidim pa, da si v splošnem preveč zatiskamo oči pred dejanskim stanjem in ne znamo mobilnih telefonov uporabiti niti pri 5% ur. Pa začnimo pri par urah na leto - in se pogovarjajmo o teh 5 urah.

lp 

En réponse à Janko Harej

par Ivan Kolenko,

Bravo Janko!

Končno nek realnejši pogled na problematiko telefonov v šoli. 

Res sem že kar v letih, vendar se za razliko od mnogih mlajših kolegov in kolegic zavedam, da smo pač v drugi dobi - digitalni dobi in da mi se morali namesto prepovedovanja lotiti izobraževanja o varni in premišljeni rabi tehnologije. Saj telefoni niso le Facebook, Instagram, Snapchat, Instagram, Viber ..., da ne naštevam dalje. Mobilni telefoni služijo tudi za pridobivanje in preverjanje  informacij, dostop do e-gradiv, ponavljanje učnih vsebin, uporaba v izobraževalnem procesu (QR kode, "kliker",..), itd.

Konec koncev, zakaj pa potem graditi brezžična omrežja po šolah, saj desktop računalniki so že vključeni v omrežje ( s kabli :-) ).
Zakaj graditi in se truditi okrog novih storitev na Arnes-u in drugje, če pa jih potem ne "smemo"  uporabljati.

In za konec menim, da bi že zaradi imena tega MOOC-a (Varna raba interneta in naprav) morali debato preusmeriti iz "prepovedujem" v "kako pomagam, da bo varno".

Pa lep pozdrav vsem.

En réponse à Janko Harej

par Damijan Košir,

Zdravo.

Ali sploh vemo kaj vse imajo današnji učenci (motorji, tudi avte že vozijo nekateri učenci) in predvsem česa nekateri učenci nimajo. Ni ravno res, da imajo vsi učenci pametne telefone, govorimo o pametnih telefonih. Kajti je veliko zdravih družin, ki ne gredo na vrat na nos kupovati osnovnošolskim otrokom pametnih telefonov, je pa tudi veliko družin, ki pa si takšnega luksuza sploh ne morejo privoščiti. Torej ste pomislili na socialno razslojevanje, da ne govorim o diskriminaciji, z uvedbo uporabe pametnih telefonov pri pouku v OŠ.

Saj učence tudi učimo računalništva, vendar jih še nismo pozvali, da nosijo svoje računalnike v šolo, katere najbrž tudi že imajo.

Ali ste pomislili na tržno propagando, ki bi jo ustvarili z uvedbo pametnih telefonov pri pouku? Kako bi se usuli prodajalci mobilne telefonije s propagandnim materialom na učitelje, pritiski, podkupovanje kot lahko to tudi že čutimo pri učbenikih in delovnih zvezkih.

Tiste učence , ki želijo brati, jih raje spodbudimo, da berejo knjige. E-gradiva in podobni intelektualni pripomočki naj se uporabljajo doma na računalnikih, v šoli na šolskih računalnikih, preko projekcije na platno ali na interaktivni tabli, kjer je vse to lahko nadzorovano. Ni pa zato potrebno, da ima pri pouku vsak učenec svoj telefon.

Tudi jaz sem že dovolil učencem, da so poslikakali kakšno stvar pri dinamičnih urah matematike, robotike, tehnike ali računalništva, ampak to le zgolj kot popestritev ne pa kot učni pripomoček, ker to je moralo biti pod ostrim nadzorom, si pa ne predstavljam, da bi bilo to popolnoma vsakdanje in brez nadzora. Mislim, da je to avtonomija vsakega učitelja koliko bo to dovoljeval. Zato vidim prepoved uporabe pametnih telefonov v OŠ tudi kot nadzor, ki pa v OŠ mora biti in orodje za omejevanje uporabe pametnih telefonov, ki so lahko zelo moteči v procesu poučevanja.

Osebnega mnenja sem, da pametni telefoni ne spadajo med učne pripomočke v OŠ, kajti še enkrat poudarjam, da otroci v OŠ še niso dovolj zreli za nenadzorovano samostojno uporabo pametnih telefonov. Kajti bodimo realni telefone s fotoaparati, kamerami, snemanlniki zvoka, predvajalniki glasbe... pa je zelo težko nadzirati v procesu pouka. Ne vem kakšna je situacija v srednjih šolah in na fakultetah, ker tam pač še nisem poučeval in tako nisem kompetentem za takšno presojo.

LP

par Janko Harej,

Spoštovani,

g. Košir in ostali - na področja na katera opozarjate smo mislili že ob testiranju različnih rešitev in posledičnem pisanju izhodišč za rabo na https://listovnik.sio.si/user/jankoh-tsc-si/izhodisca-mobilni-telefoni-v-solstvu 

Seveda v ekipi še zdaleč nismo za nekontrolirano uvajanje. Tako najdete na zgornjem naslovu anketo, ki jo lahko izvedete ob začetku razmišljanj o rabi te opreme. Vprašanja so tudi iz socialnega in tehničnega področja. Da bi zadeve bile čim bolj dorečene, smo pripravili tudi primer pravilnika za dopolnitev obstoječih, šolskih pravil. Svetujemo tudi vključitev staršev že ob razmišljanjih o uporabi.

Verjemite - učenci že sedaj dobro vedo, kdo ima kakšen telefon. Izziv za učitelja pa je, da znamo kakršno koli situacijo uporabiti, da učence popeljemo korak naprej - v smislu osebne rasti in znanja.

Nikjer tudi ni potrebno zahtevati, da imajo telefone vsi. Možnosti in oblik je zelo veliko. Zelo veliko jih je bilo tudi predstavljenih, npr. na konferencah Sirikt (tu lahko najdete tudi posnetke) in Vivid. Upoštevajmo realno življenje. Ob prvih pilotnih izvedbah šolskih ur (že pred 4 leti ... ) pa je brez kakršnegakoli telefona bil ravno samo moj otrok ... 

lp

En réponse à Janko Harej

par Erika Rejec,
Tudi sama menim, da nas ne sme povoziti čas, ampak moramo iti v tok z njim.

Že 38 let poučujem, otrokom samo "kao" prepovedujemo, morali pa bi se

zavedati, da jim moramo pokazati, kako pravilno uporabljati novo

tehnologijo. Jim dati možnost, da sami aktivno delajo in uporabljajo pri

pouku tako tablice kot pametne telefone.Mi pa smo tisti, da jim dajemo

navodilo in jih usmerjamo. Je pa res, da moramo izobraziti tudi učitelje v

tej smeri, saj starejši nismo tako vešči, zato mnogi vse negirajo.

Razmisliti bo treba v tej smeri!

L.P.

Dne 30. november 2017 10:26 je Janko HAREJ (via SSIO) <

par Andrej Šušmelj,

Mene npr. veliko bolj vznemirja udobno zaostajanje učiteljev za tehnologijo. Ko sem začetek 90h spraševal kolegice, če katera mogoče ima računalnik, sem dobil odgovor, "Ah, tisto je samo za igračkanje". Ko sem konec 90h nabavil svoj prvi mobi, je sledila zgrožena reakcija dveh kolegic, "To imajo samo privatniki, da se s tem preseravajo v javnosti!".
Še bi lahko našteval....potem se spomnim, oh ja, že ko so se na ulicah Londona pojavili prvi avtomobili, so mestne oblasti uvedle uredbo, da mora pred vsakim teči tekač in mahati z rdečo zastavo, da opozori na to izredno nevarno tehnološko novotarijo, namenjeno samo na pol zmešanim in dekadentnim bogatašem!
Ko sem 2009 ugotovil, da samo en iz mojega razreda prvih letnikov ni na Facebooku (najboljši po uspehu in državni prvak v atletiki), sem mu rekel, veš kaj, pridi še ti, da bomo vsi! Koristnost reazredne zaprte skupine je bila tako neverjetna, da je skoraj odpadla potreba po razrednih urah, dijaki so si izmenjavali informacije, zapiske, še atletski klub mi je bil hvaležen, ker so tega dijaka lahko označili pri vseh njegovih klubskih dosežkih! Ko je žena videla, kako to krasno funkcionira, je kot razredničarka ponovila ta primer dobre prakse in je od 2009 do danes že preverjeno v nulo!
Največji pretres kolektiva je bil 2011 prehod na elektronsko dokumentacijo, si predstavljate to nezaslišano gorje, da se odrasle osebe, ki so se komaj priučile uporabe urejevalnikov tekstov, morajo naučiti še redne uporabe spleta in e-pošte?
Učitelj mora izkoristiti vsako tehnološko novost in biti zgled njene koristne uporabe in etike!
Ko se je pred kratkim v medijih pojavila ideja Fincev, da opustijo pouk rokopisa v osnovnih šolah, so v naših koncih sledila sama vehementna odločna nasprotovanja. Da otroci rabijo fino motoriko in podobne. Kaj pa realnost? Ker sem učitelj, pišem na tablo v velikih in malih tiskanih črkah, že zavoljo berljivosti. Ampak učiteljski poklic je eden redkih, ki še zahteva pisanje... Edina rokopisana beseda, ki jo še pišem, kot me je učila učiteljica v OŠ, je moj podpis! (in še to samo, kjer ne gre z elektronskim, pa še to bo minilo!)
Je torej v slovenskih osnovnih šolah, zazrtih v prihodnost, pouk desetprstnega tipkanja po tipkovnici? Kje pa! Mi bomo še kar naprej tiste vijuge po zvezku učili! Zaradi fine motorike! Mobije pa bomo prepovedali! Ker kalkulator na mobiju, fotoaparat ali karkoli podobnega pri pouku nima nobene uporabne vrednosti!
(ob prvem mikroskopiranju sem dijake pozval, naj kar z mobiji pofotkajo rastlinske celice pod mikroskopom, slikovni rezultati in navdušenje je bilo neverjetno!)
In začudeni obrazi, a lahko potegnemo iz žepa vsak svoj mobi? (celo OŠ so jim ga prepovedovali) Ja! ...in sem pomislil, "da boste videli, da se ga da prav koristno uporabiti še za fotkanje česa drugega, kot trapastih selfijev!
Pred kratkim smo imeli v Novi Gorici smrt osnovnošolca, ki je naredil samomor, osumljena je bila igra Sinji kit. Pa kako bomo učitelji lahko pomagali pri preprečevanju takšnih pojavov, če apriori nočemo imeti z mobiji učencev nikakršnega stika in so anatema osnovnošolskega pouka?

Tako da Janko ima popolnoma prav in ga v celoti podpiram!
Mejte se fajn,
Andrej

En réponse à Janko Harej

par Majda Vehovec,

Se popolnoma strinjam - naučiti učence pravilne in v korist znanju podprte uporabe telefonov (vse ostalo že znajo).

par Ema Borovničar,

Tudi pri nas mobilnih telefonov med poukom ne smejo uporabljati. Izklopijo jih pred vhodom v šolo. Kadar želijo o čem obvestiti starše prosijo za dovoljenje. 

par Ksenija Pišljar,

Pri nas je uporaba mobijev prepovedana. Nekaj časa ni bila, pa smo ugotovili, da so učenci me odmori igrali igrice, namesto, da bi se v teh nekaj minutah družili in to je pomenilo, da so rabili potem nekaj minut, da so sploh lahko štartali z uro. Misli so imeli še vedno v igrici. Seveda ne vsi, kar nekaj njih pa prav gotovo.

Zato je meni prepoved uporabe všeč, se pa strinjam, da tehnologija gre naprej in se včasih lahko zgodi, da se dovoli uporabo, npr. fotografiranje kakšne stvari ali kaj podobnega.

Kar se pa tiče uporabe tehnologije pri nekaterih učiteljih. No, tu bi se pa dalo razpravljati. Včasih se mi zdi, kot da to nismo neki izobraženi ljudje. Nekateri se res takooo branijo, kot da je tehnologija nek bav bav...

En réponse à Ksenija Pišljar

par Janko Harej,

Pozdravljeni,

verjetno bi bilo dobro ločiti zadeve: eno je prepoved ali omejitev rabe mobilnih telefonov med odmori - s to se sam zelo strinjam, saj v tem času najlažje pride do neproduktivne rabe; drugo pa je prepoved rabe med poukom - tu zagovarjam postopno uvajanje in kontrolirano rabo. 

Predlagam, da tudi ostali odslej podajate svoje izkušnje in predloge v teh dveh smereh.

lp 

En réponse à Janko Harej

par Damijan Košir,
Pozdravljeni g. Harej.

Da ne bo pomote, tudi sam imam rad napredno tehnoligijo in prav zato se zavedam nevarnosti pametnih telefonov in interneta in bi rad še več izvedel o tem, zato pa se tukaj sedaj pogovarjam z vami. Prav zato pa me preseneča, da vi kateri bolj podrobno poznate nevarnosti vsega tega vpeljujete uradno uporabo "orožja" v OŠ.
Tudi sam rad predstavim učencem rabo tehnologije, vendar to vedno v manjšem številu otrok in res pod kontrolo. Odvisno tudi od starosti učencev in glede na vzgojno problematičnost učencev.
Pojasnite mi prosim, kako ste si zamislili prepoved med odmorom in dovoljeno med poukom. Torej če gre učenec na stranišče med poukom ali lahko uporablaj telefon? Če se na šoli ne uporablja zvonca za konec pouka kako učencu dopovedati po kateri (šolski ali njegovi) uri  je konec pouka in se je začel odmor... Vem da sem "pikolovski", vendar so to dejstva s katerimi se srečujemo učitelji.
Morda se za vas beseda kontrolirano sliši zelo enostavno, postavite se v prostor 28 hormonsko polnih 13,14,15 letnikov in v rokah vsak svoj telefon. Verjemite poučujem tudi tehniko (kjer je normativ malce nižji pa vendar) in vem kako je treba paziti komu, kdaj in kje daš v roke kladivo, žago, olfa nož (in potem še telefon? Na koncu bom še jaz kriv za igro sinji kit)...
Spomnil bi vas tudi na odgovornosti učiteljev, ki se jih ponavadi še sami učitelji ne zavedamo dovolj, kaj šele tisti, ki se nikoli niso postavili v vlogo učitelja.
Tudi tehnologija računalnikov je prišla v OŠ, vendar ne v smislu zdej pa je vsem učencem dovoljena raba svojih računalnikov, odprimo jim WiFi-je in gasa.
Kot sem že omenil uporaba telefonov pri pouku je avtonomija vsakega učitelja posebej, lahko v okviru izbirnega predmeta, če ima šola možnost nakupa šolskih telefonov, ki se jih uporablja, kot npr. kalkulatorji pri matematiki. Imamo šolske kalkulatorje in jih uporabimo takrat, ko se učimo kakšne stvari, ki jih učenci še ne poznajo, to pa je zgolj ura ali dve. Generalna šolska prepoved uporabe telefonov pa mora ostati. Kaj bo morala šola še odgovarjati za vredne pametne telefone ("ja saj jih šola dovoljuje potem morate še zagotoviti varno hrambo le teh").
In še en pomislek imam, ki pa sem ga dobil od zaskrbljenega očeta, ki je prišel v šolo in se potoži, da se doma trudi odvrniti sinovo pretirano pozornost do računalnika, potem pa dobi izgovor, da mora pogledati v spletno učilnico kaj ima za domačo nalogo. Torej pomoč pri vzgoji staršem, ki se trudijo tudi na tem področju. Kako otroke odvrniti ob poplave vse te tehnologije in jih usmeriti v zdravo bivanje in sobivanje. Jih odpeljati v naravo, se pogovarjati z njimi, pospraviti sobo... Tudi sam sem oče in vidim kako hitro potegne otroka v virtualni svet, tako da se je treba zelo potruditi in posvetiti veliko časa, da se otroku predstavi lepote realnega sveta.
G. Harej veliko tudi poudarjate "Moji otroci bi vam znali celo povedati, da sem zelo ..." ali "pa je brez kakršnegakoli telefona bil ravno samo moj otrok ... ", potem si lahko predstavljam, da se zavzemate za to, da za tegobe tehnološke vzgoje prevzamejo odgovornost učitelji v OŠ poleg vseh ostalih.
Moram reči, da se včasi počutim kot "avtomehanik" starši nam pripeljejo otroka češ tukaj ga imate in ga popravite, saj ste palčani za to.

LP

par Janko Harej,

Pozdravljeni,

podajam odgovore in pomisleke kar v alinejah:

• mobilne naprave so didaktični pripomoček - učitelj ga mora poznati
  • mobilne naprave uporabljajo učenci že sedaj - žal tudi v šolskih straniščih
  • zagovarjam uporabo mobilnih in drugih računalniških naprav v šoli in to zgolj pri pouku po navodilih učitelja (ne doma, tudi ne po šoli)
  • nadzor je stvar pravilnikov (in še enkrat poudarjam, da smo pred leti primer enega, ki odgovarja tudi na nekaj izpostavljenih dilem, pripravili ...)  in kulture vseh vpletenih - in, jasno, ni enostaven - lahko pa iščemo rešitve ali pa težave 

Ko takole razmišljam, menim, da je trenutna dilema šol o uvajanju mobilnih naprav, dejansko zgolj navidezna. Mobilne naprave že sedaj dejansko postajajo naprave za nošenje in oblačenje, menim, da se bomo kmalu srečali tudi z vgrajenimi napravami. Pa čeprav me je tega groza, mi je jasno, da se bomo učitelji s tem morali soočati. V vsakem primeru pa se raje soočam z realnimi situacijami in tako učence vzgajam kot ustvarjam neko sterilno stanje - in da, to pomeni sprejemanje odgovornosti. Poznam učitelje, ki nimajo nikakršnih težav z uporabo mobilnih telefonov. Še enkrat poudarjam, da uporaba mobilnih telefonov pomeni rabo mobilnih naprav takrat, ko učitelj oceni, da je to smiselno. 

Naj zaključim: ker se zavedam, da zadeve še zdaleč niso enostavne, smo pred 5 leti pripravili izhodišča za rabo mobilnih telefonov v šolstvu, kjer smo podali koncepte, primer pravilnika, anketo ipd. V 5 letih je stran z izhodišči doživela zgolj dobrih 2100 obiskov. Menim, da ta številka pove vse. 

lp

En réponse à Janko Harej

par Andrej Šušmelj,
Danes gledam rezultate raziskave PIRLS 2016...aha...in naletim na tole obvestilo, sicer še iz februarja:

"V celotnem TIMSS 2019, ki bo omogočil tudi še običajne papirne preizkuse, je prijavljenih 83 držav, od tega okoli polovica za eTIMSS.

Vendar ne Slovenija. V projektu ne bomo sodelovali. Kljub 20 letom trendov, uporabi izsledkov v šolah in pri razvoju kurikula ter veselju sodelujočih učencev in šol s sodelovanjem. Razlogov za odločitev na državni ravni je verjetno več in jih raziskovalci ne poznamo zares."

Kako pa zdaj po 20 letih mi nenadoma ne??? In me prešine začetek novice...

"Začenja se TIMSS 2019, ki bo prinesel popolnoma novo merjenje znanja med učence. Na tablicah ali računalnikih bodo reševali aktivne, skoraj multimedijske naloge, projektne izzive in probleme iz matematike in naravoslovja."

Sem se prav spomnil na ta forum...in zdaj me preganjajo strašni sumi, da slovensko osnovno šolstvo...

Mejte se fajn,
A.