Pametne ure v šoli

Pametne ure v šoli

Anamarija Cencelj -
Кількість відповідей: 23

Pozdravljeni, 

v šoli imata dva učenca v 3. razredu pametno uro (http://megapanda.si/izdelek/pametna-ura-smart-kid-safe/), ki omogoča staršem nadzor nad gibanjem otroka in možnost snemanja otrokove okolice, torej možnost snemanja dogajanja pri pouku.

Prav tako ima nekaj učencev predmetne stopnje pametne ure.

Ali ima kdo izkušnje s pametnimi urami na šoli? Ali so dovoljene? 

Hvala za mnenja

У відповідь на Anamarija Cencelj

Odg: Pametne ure v šoli

Alex Marsič -
Tako kot telefon je pametna ura prepovedana pri uri. Je veliko profesorjev že prineslo zaplenjene ure da naj preverim če imajo plonkce. Sam si lastim uro in vem, da maš lahko notri sim kartico in imaš preko bluethoot povezave priklopljeno tudi telefon na kateremu imaš lahko plonkce. Tako da ja je možno iz njih plonkati in zato bi jih bilo treba prepovedati. Saj so nadomestek za klasične plonkce.

Poleg tega lahko snemaš in slikaš kar je pri pouku prepovedno.

У відповідь на Alex Marsič

Jelka Gregorčič Pintar -

Se močno strinjam in odločila sem se, da pri pisnih ocenjevanjih učenci oddajo v šolske torbe tudi pametne ure.

У відповідь на Jelka Gregorčič Pintar

Sonja Jerman -

Ko vse to berem, se mi zdi, da me ni bilo kar nekaj let v šolskem sistemu, toliko podatkov se izvedela. Nekaj dobrih idej bom uporabila pri pouku. Hvala in uspešno vsem pri pametnih urah!

Sonja

Boris Volarič -

Lep pozdrav!

Pametna ura je mobilna naprava. Prav tako kot telefon ali tablica. Smiselno je, da v šolskih pravilih govorimo o mobilnih napravah na splošno. Najprej so bili telefoni, potem so bile tablice, sedaj so ure. Najbrž nihče na zemeljski obli ne more z gotovostjo napovedati, katera mobilna naprava bo naslednja. Na šolah bi se naj ukvarjali s koncepti in ne s konkretnimi napravami. Če bomo učence naučili pravilno uporabljati telefone, bodo znali uporabiti tudi tablice, ure in vse ostale mobilne naprave, ki bodo sledile.

Boris

У відповідь на Boris Volarič

Andreja Novak -
Nočem vas strašiti, ampak obstajajo tudi že pametni prstani in pametni uhani in pametna očala, pa da ne pozabim še na pametna pisala ... ;)

Lep petek vam želim,
Andreja

У відповідь на Andreja Novak

Renata Zupanc Grom -

Ne bojimo se pametnih telefonov, očal, pisal, pametnih uhanov, če to pomeni, da jih uporabljajo pametni otroci. Malo cinizma na račun staršev.

Renata

У відповідь на Renata Zupanc Grom

Alex Marsič -

To bo to ja. 

Sicer jaz ne poučujem sem bolj samo za računalnike na šoli ampak opažam, da če bi starši malo poučevali otroke o teh pametnih napravah, da bi vedli da niso samo za igrice in viber, skype in podobno. Ampak bi z njimi si dosti več pomagali pri reševanju težav oziroma na internetu je dosti dodatne razlage. Jaz pravim, da včasih se mi zdi kot da več poneumlja te mlade ta tehnologija kot jim koristi. 

Pa sem tudi jaz mlad in tudi jaz hodim z tehnologijo naprej.

У відповідь на Boris Volarič

off topic? pravzaprav ne

Griša Planinc -

Ljubčki moji, seveda vemo kaj sledi in nikakor ne gre le za nadzor starši-otrok ali učitelj-otrok. Big brother is watching you for a long time. Morda pa bi morali kaj o tem spregovoriti tudi v šolah.

http://markom.watoc.org/2015/02/23/cipiranje-ljudi-v-zda-obvezno-v-eu-dovoljeno/

Nekaj zabavnih primerov (seveda velja tudi za učitelje):

V podjetje (če želite šolo) in posamezne prostore nimaš vstopa, če ti tega ne dovoli čip. Vse za varnost.

Čip si beleži vse, kar mu trenutna zmogljivost dopušča (ja tudi to, pri katerem dekletu ti poskoči utrip, saj na vse zadnje je to čip namenjen "varovanju zdravja"). Pre crime: Tegale učitelja bo treba izključiti, očitno se mu ob mladih puncah utrip preveč dvigne.

Učitelj pride v razred in najavi spraševanje. Kdo ne zna? Tisti, ki najbolj švica verjetno (bo že čip povedal).

Kje, kdaj, koliko časa in s kom si bil - malenkost.

Jaz se pa ne želim čipirat! Prav, ampak v naše podjetje lahko vstopajo samo čipirane osebe in plačo vam lahko nakažemo le, če ste čipirani.

Možnosti implementacije so, kot lahko vidimo, širokega spektra.
S pametnimi napravami ni dosti drugače, razen tega da jih lahko izklopimo.

Sem že omenil pametna očala? Jih boste odvzeli? "Učitelj zasegel očala, slabovidni učenec ni mogel pisati kontrolne naloge!"

Seveda pa je veliko lažje razmišljati o tem, kako odvzeti med poukom telefon, kakor o tem kam gremo.

Dragi učenci, danes se bomo učlili pravilno uporabljati čip.
TEHNIKO NARODU!

Andrej Šušmelj -

Sem mnenja, da so takšne pametne ure precej bolj problematične od mobijev. Pri mobiju gre za odnos med učiteljem in učencem, učitelj lahko zahteva, da se mobi pospravi v šolsko torbo. Ali pa učenca spodbudi, da z njim poslika izdelek. Ali ga uporabi kot kalkulator ali štoparico in po uporabi znova pospravi.
Ti peklenščki pa so nekaj drugega: uro se ima na roki ves dan, s tem da je v opisu:

• Daljinski nadzor: Občutljiv mikrofon, tako da slišite otroka in njegovo okolico.
Tu pa ni več heca, ker niti otrok ne nadzira, kdaj bo starš kaj poslušal ali snemal, ampak je to prepuščeno (brez otrokove in učiteljeve vednosti) staršem.

Če se v interne šolske pravilnike to zapiše, bi šel v pri mobijih v terminologijo mobilne naprave za prenos podatkov in še določneje v strogo prepoved mobilnih naprav za daljinski nadzor.
Ker mobilna naprava (=prenosna naprava) je že vsak klasični žepni kalkulator.
Mejte se fajn,
Andrej

Rešitev za "pametne" naprave v šoli

Rado van Krajnc -

Kolega je poslal tole fotografijo za hec.

Kolegica pa je dobila idejo, da bi takšen predalnik lahko uporabili za vse "pametne" naprave.

У відповідь на Rado van Krajnc

Odg: Rešitev za "pametne" naprave v šoli

Alex Marsič -

odlična ideja. Jaz bi samo razširil predalčke zato da daš notri tablični, telefon, zapesnice, uhane in ure vse pametne napravce.

У відповідь на Alex Marsič

Andrej Šušmelj -

Kaj pa, če bodo dijakinje imele pameten modrček ("smart bra"), kako postopati?

Andrej

У відповідь на Andrej Šušmelj

Ivan Kolenko -

Oprostite kolegi, 

a imam občutek, da se že sami sebe bojite!

Sicer pa že dolgo prodajajo motilce signala GSM. 

Cena? Prava maloenkost,  za dvig samozavesti pod 100 $!

Da pa to ni dovoljeno, je pa seveda druga zgodba!!

"švingl ceglc" je še vedno zakon! :-))

Lep nedeljski pozdrav in ne pozabite, jutri je nov dan, mogoče bo pa kdo imel kakšen gsm montiran v pas za hlače! :-)

У відповідь на Ivan Kolenko

Janja Žlebnik -

V EU so motilci signalov prepovedani

http://www.akos-rs.si/dnevnik:-uporaba-motilcev-gsm-signala

Za nadzor radiofrekvenčnega spektra v Sloveniji je pristojna Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS, ki opravlja nadzor radiofrekvenčnega spektra, bodisi sistematično na podlagi svojih letnih načrtov bodisi na podlagi prijavljenih radijskih motenj ali internih naročil za posebne meritve spektra.

Pooblaščene osebe agencije pri nadzoru radiofrekvenčnega spektra smiselno uporabljajo določbe Zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN), lahko ukrepajo kot prekrškovni organ, če v postopku nadzora presodijo, da teža prekrška narekuje ukrepanje po Zakonu o prekrških (ZP-1) ter kot strokovnjaki z nasveti lastnikom radijskih postaj pomagajo pri reševanju raznih tehničnih težav. Radijska nadzorna služba opravlja za potrebe področja za radiokomunikacije agencije tudi naročene meritve, ki jih te upoštevajo pri izdajanju Odločb o dodelitvi radijskih frekvenc (ODRF).

Morebitna raba motilcev GSM signala bi pomenila oddajanje brez dovoljenja. Za to je zagrožena globa:

1. za pravne osebe:

• od 2 do 20 tisoč € za mikro ali mala podjetja,
  • od 50 do 400 tisoč € za srednja ali velika podjetja,
  • od 500 € do 10 tisoč € za odgovorne osebe.

2. za fzične osebe:

• od tisoč do 5 tisoč €.

Za nadzor nad trženjem teh naprav je pristojen Tržni inšpektorat RS.

Prav lep pozdrav

У відповідь на Janja Žlebnik

Miha Kočar -
Vse stene,trop in tla v učilnici obdat z debelo kovino. Čez okna ter vrata pa žičnato mrežo in vse skupaj dobro ozemljit :)

No saj ni treba pretiravat, možno da bi že temeljita "dekoracija" učilnice z alu folijo, ki jo mestoma "pritrdimo" na "oddrgnjen" radiator imela želen učinek.

Aja proti kameram pa celo učilnico v naključni frekvenci osvetljevat v močni IR svetlobi(daljince seveda nato več ne moremo uporabljat)
Ter proti zvočnim posnetkom imet glasno zvočnike, ki predvajajo šum(deročo reko?)

Ne resno, ne preprečevat. Vzgajat kulturno obnašanje je treba!
Za "gluhe" pa mi je všeč tista škatla par postov više, edino jaz bi jo res obdal s kovino in pokrovom ter ozemljil. Pri nas pa so telefoni v šoli učencem pa žal prepovedani.
У відповідь на Andrej Šušmelj

Darka Petančič -

HA ha ha. Torej bomo imeli v razredu kar omaro, kamor bodo vse spravili, se preoblekli v šolske uniforme, oddali torbe na pregled kot na letališču in odšli na pouk.

Kaj pa, če je treba spremeniti način poučevanja?

У відповідь на Rado van Krajnc

Simona Gljuk -

Žal, znano ... Le da je na fotografiji lepše "popredalčkano". :)

У відповідь на Simona Gljuk

Tatjana Dorman -

Ali smo dovolj pametni za pametne telefone in ure? Se bojim, da nam pogosto zmanjka idej, kako ravnati z njimi, da bi nam prinašali le koristi in ne tudi težav ter nepotrebnih skrbi in slabe volje. 

Pozdrav "pametni" škatli. 

Zadeva: Pametne ure v šoli

Jure Penec -
Dilema. Zasebnost. Otrok ima sicer pravico do določene zasebnosti, po drugi strani pa imajo starši dolžnost izvajanja ustrezne vzgoje, izobraževanja itd. ter tudi dolžnost zagotavljanja njegove varnosti in omogočanja zdravega načina življenja. Zaupanje, da, kaj pa če otrok ni zaupanja vreden? Kako se potem kot starš ustrezno odzvati? Kako veš, kaj počne in predvsem kje se nahaja med 13 in 15 uro, ko si še kot starš v službi, ko pa te prijatelji in znanci vedno znova in znova opozarjajo, sporočajo, da je v tem času na nogometnem igrišču na drugi strani mesta s "prijatelji" poškodoval že tretji osebni avtomobil? Kot starš si za otroka tudi odškodninsko, moralno odgovoren. Skratka večno vprašanje, od kje, do kje sega kategorija zasebnosti otrok, ki je odvisna seveda tudi od posebnih okoliščin.

Lp, Jure

Zadeva: Pametne ure v šoli

Monika Dimec -
Na naši šoli so pametne ure med poukom prepovedane in prav tako po njem. Delam pa v prvi triadi. Lani je učenec komuniciral s pomočjo pametne ure na stranišču, a sem to potem sporočila staršem.