Priporočilni sistem - Turistične znamenitosti, OŠ Semič

Priporočilni sistem - Turistične znamenitosti, OŠ Semič

di Matej Matkovič -
Numero di risposte: 2
Izvedel sem delavnico priporočilnega sistema na temo Turistične znamenitosti Evrope pri pouku geografije v 7. razredu. Najprej sem izdelal svojo bazo podatkov (v priponki).  Slike sem večinoma pridobil iz Wikipedije, vendar sem moral vzeti najmanjšo ločljivost, saj drugače program ni hotel generirat kartic.
V 7. razredu je bilo 13 učencev. Vsak si je izbral 7 turističnih znamenitosti. Zapisali so si jih na list, hkrati pa podatke prenesli v elektronsko bazo s pomočjo obrazca za vnos izborov. Nato so učenci poiskali 3 sošolce,  ki imajo najbolj podoben izbor. Podatke smo vnesli na list papirja, kjer smo dobili mrežni diagram. Na koncu ure sem jim pokazal, kako jim priporočilni sistem predlaga, katere destinacije naj obiščejo. V večini so se strinjali s prelaganimi kraji.

Allegato IMG_20250214_102424.jpg
Allegato IMG_20250214_102624.jpg
Allegato IMG_20250214_104909.jpg
Allegato IMG_20250214_105842.jpg
Allegato IMG_20250214_110352.jpg
In riposta a Matej Matkovič

Re: Priporočilni sistem - Turistične znamenitosti, OŠ Semič

di Janez Demšar -
Najprej se moram še enkrat opravičiti, da sem spregledal to sporočilo. Vidim, kje je bil problem: pričakoval sem, da bom dobival sporočila s foruma po mailu, vendar je bil forum nastavljen tako, da bi se moral nanj ročno naročiti. :(

Vendar bi se moral spomniti sam in pogledati -- videl sem namreč, da se je nekaj dogajalo na sistemu in da so tam kartice z znamenitostmi.

> Izvedel sem delavnico priporočilnega sistema na temo Turistične znamenitosti Evrope pri pouku geografije v 7. razredu.

Simpatična ideja. Razmišljam, kako takšne ideje vključiti v sistem kot predloge (tako kot so tam risanke in serije). Trenutno imam s tem eno tehnično težavo zaradi načina, na katerega je sistem zasnovan.

Bi se strinjali, da uporabim vaš material?

> Slike sem večinoma pridobil iz Wikipedije, vendar sem moral vzeti najmanjšo ločljivost, saj drugače program ni hotel generirat kartic.

Načelno velikost slike ni problem. Ugibam, da je generiranje trajalo predolgo in je brskalnik obupal. Vsekakor bom preveril, saj bo na isto težavo naletel še kdo..

Danes na konferenci sem vas razumel, kot da ste preskočili mrežo, vendar sem vas izgleda razumel napačno. Kaj so potem tiste tri številke, napisane na mreži pri vsakem imenu?
In riposta a Janez Demšar

Re: Priporočilni sistem - Turistične znamenitosti, OŠ Semič

di Janez Demšar -

Ločljivost slik ni problem: deluje tudi s 50 slikami v največji ločljivosti.

Je možno, da so bile vaše povezave takšne oblike: https://en.wikipedia.org/wiki/Building#/media/File:Sainte_Chapelle_Interior_Stained_Glass.jpg? Tole v resnici ni slika temveč spletna stran, ki vsebuje sliko. Vseeno pa ni lepo od programa, da tega ni povedal, temveč le tiho stavkal.

• Ker bodo takšne povezave delali tudi drugi (tudi sam sem jih, ko sem še malo eksperimentiral - tako sem sploh odkril ta problem), sem spremenil program tako, da prepozna takšne povezave na Wikipedijo ter iz oblike povezave razbere dejansko povezavo do slike in jo uporabi.
  • Poleg tega v primeru napak ne bo več stavkal: če kakšne slike ne more naložiti (npr. zaradi napačne povezave), vseeno sestavi PDF, le tista slika (oz. slike) manjkajo.

Hvala, da ste opozorili na težavo - in še enkrat se opravičujem, da vašega sporočila nisem opazil (in napake odpravil) prej.